Monday, March 28, 2011

Curatenia de primavara pentru o casa fara alergeni

Casa ta ascunde un numar surprinzator de mare de alergeni! Foloseste-te de prilejul curateniei de primavara pentru a-i scoate din ascunzatorile lor!

Dezordinea aduna praf

O casa dezordonata = locuri bune pentru acarieni, mucegai si soareci. Recicleaza saptamanal revistele vechi, cutiile din aluminiu, sticlele si sacosele din plastic.

Covoarele adapostesc acarieni

Acarienii si matreata animalelor se adapostesc in covoare, de aceea este necesara aspirarea lor saptamanala. Asigura-te ca aspiratorul tau este echipat cu filtru HEPA, care retine particulele mici de praf (alte filtre recircula aerul murdar). Cele mai sanatoase podele sunt cele lipsite de covoare.

Lenjeria de pat

Scapa de acarienii din pat spaland lenjeria la 95oC saptamanal. Foloseste doar lenjerie din bumbac, care rezista la aceasta temperatura.

Baie

Baile sunt predispuse la mucegai. Sterge locurile umede din baie cu o carpa inmuiata in clor pentru a tine mucegaiul la distanta. Daca stai la casa, curata curtea de frunze si crengi, si ai grija sa nu le aduci pe talpi in interior, deoarece contin spori de mucegai.

Firimituri in bucatarie

Firimiturile si gunoiul care da pe-afara in bucatarie ademenesc soarecii si gandacii, iar excrementele lor agraveaza alergiile.

Ferestrele deschise invita alergenii de afara in interior

Aerul curat de primavara e minunat, cu exceptia cazului in care e plin de polen! Intre orele 10 si 15 tine ferestrele inchise si aeriseste cu aer conditionat. La inceput de sezon cald, curata sau schimba filtrul aerului conditionat.

Plantele de interior gazduiesc mucegai

Plantele tale pot sa adaposteasca spori de mucegai pe frunze. Sterge sau spala frunzele regulat si nu lasa apa sa stagneze in farfuria ghiveciului.

Matreata animalelor de casa

Matreata si saliva animalelor de casa sunt responsabile de 30% din numarul de alergii din interior. Spala si perie animalul de casa saptamanal (in afara casei!) pentru a reduce nivelul de expunere. Cainii si pisicile nu au ce cauta in dormitor daca esti sensibila.
Sursa: ele

No comments: